Soulsister Tribe blog waarom doe ik dat zelfinzicht

Waarom doe ik dat eigenlijk?

“Goed, en met jou?” Een hele effectieve manier om heel snel de aandacht terug te brengen naar de ander, wanneer jou gevraagd wordt hoe het met je gaat. Herken je jezelf? Heb je door dat je dit doet? Als bij jou nu de vraag “Waarom doe ik dat eigenlijk?” opkomt, lees dan snel verder!

Onbewuste strategieën

Wij mensen proberen onszelf de hele dag door te beschermen tegen emotionele pijn. Daar zijn we helemaal niet zo bewust mee bezig; dit gaat op de automatische piloot. Onbewust hebben we een enorm pakket aan strategieën paraat, om in te zetten tegen te verwachten emotionele pijn.

Je herkent deze strategieën als bepaalde patronen van gedachten, emotie en gedrag.

Het is super interessant om inzicht te krijgen in de strategieën die jij onbewust hanteert en in wat je daarmee precies probeert te vermijden. Om aan het licht te brengen wat jij doet én van waaruit jij dat doet.

Zelfinzicht

Ben je voor jezelf wel eens nagegaan waarom het onprettig voor je voelt wanneer de aandacht op jou gevestigd is; wanneer jou gevraagd wordt te vertellen hoe het met je gaat?

Ben je bijvoorbeeld bang voor wat ze van je vinden als je zou vertellen hoe het echt met je gaat? Heb je gedachtes over of wat je vertelt wel veilig is bij deze persoon, of dat ze het er straks mogelijk met anderen over hebben en samen oordelen over jou?

Of is het misschien wel heel spannend voor je om je bloot te geven. Je zou zomaar emotioneel geraakt kunnen worden in zo’n gesprek. Hoe voelt het voor jou om je zo kwetsbaar op te stellen?

Misschien heb je niet eens helder voor jezelf hoe het echt met je gaat. Hoe kan je het in vredesnaam goed onder woorden brengen voor een ander als je zelf eigenlijk helemaal niet zo goed weet hoe je je echt voelt?

Of wil je zelf liever niet onder ogen zien dat het helemaal niet zo goed met je gaat? Want dan moet je er iets mee, en wat gaat er dan allemaal gebeuren? Wat moet je dan allemaal gaan doen? Liever steek je je kop in het zand, blijf je gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is, zodat je er niet mee hoeft te dealen. In de hoop dat het vanzelf wel over gaat.

Wat gebeurt er van binnen bij jou?

De vraag “waarom doe ik dat?” kan hier een bron van frustratie vormen, omdat deze zelden leidt tot inzicht. Stel jezelf in plaats daarvan eens de simpele vraag: “Wat probeer ik te vermijden door de aandacht snel op de ander te richten?”

Wat je niet ziet, kun je niet veranderen

Wij jij dat jouw leven verandert? Dit inzicht in jouw strategieën en jouw onderliggende drijfveren is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van jouw veranderproces.

In onze coachingprogramma’s begeleiden we jou om jouw diepste drijfveren aan het licht te brengen en te transformeren. Dit maakt de verandering die jij onder onze begeleiding doormaakt zo diepgaand en duurzaam, zodat niets jou meer in de weg staat om jouw diepste wensen bewust te bereiken.

Nieuwsgierig wat dit voor jou kan betekenen? Bel ons!

Add A Comment