Soulsister Tribe Blog: Van oude patronen naar innerlijke rust

Van oude patronen, naar innerlijke rust

Schieten in oude patronen is geen probleem, zolang je ervoor kiest om de bijbehorende emoties te transformeren.

Wanneer ik angst ervaar, kan ik in oude patronen schieten: Dan projecteer ik bijvoorbeeld mijn angst naar buiten met een scherpe opmerking. Achteraf komt er een gevoel van schaamte over me heen. Er is namelijk een overtuiging in mij, dat ik als coach beter hoor te weten en dit niet meer hoor te doen. Ik voel me dan gegeneerd dat anderen dit van mij hebben gezien. Het raakt een ‘niet goed genoeg’ stuk, in mij. Een emotionele pijn die ik, op voorheen onbewust niveau, te allen tijde probeer te vermijden. Kortom, een oud patroon dat zich nu op een nieuwe manier manifesteert. 

Hoewel ik me op een veel dieper niveau identificeer met een gevoel van gelijkwaardigheid en grootsheid, zorgt de gedachte dat ik niet goed genoeg ben hier voor een beleving van schaamte en angst.

Gevoelens wegdrukken

Voorheen geloofde ik de gedachte dat ik niet goed genoeg was en liet ik mezelf meeslepen in de gedachten en gevoelens van schaamte en angst die daarbij kwamen kijken. Ik hield me klein en was snel gegeneerd. Ik wilde dit niet voelen en deed van alles om bij dat gevoel weg te blijven: Oude patronen van projecteren, televisie kijken, drinken, eten en roken.

Tot het moment kwam dat ik er klaar mee was en ik besloot op zelfonderzoek te gaan. Nu realiseer ik me dat het slechts mijn gedachtes met bijbehorende emoties zijn. Iets waar ik zelf invloed op heb en me niet mee hoef te identificeren.

Waarom vermijden we vervelende emoties?

De oerkracht; de behoefte om te overleven, is de grootste drijvende kracht in de mens. In het boek Big Bang tot Burn Out omschrijft Professor Witte Hoogendijk helder hoe deze oerkracht uitstekend zijn werk deed in de tijd dat wij jagers en verzamelaars waren. We konden in die tijd feitelijk overal aan dood gaan. De behoefte om te overleven maakte dat wij vakkundig vermeden waar wij dood aan konden gaan.

Nu, anno 2020, hebben we vrijwel alle doodsoorzaken onder controle. De oerkracht; de behoefte om te overleven, richt zich daarom niet meer hoofdzakelijk op het vermijden van echte doodsoorzaken, maar nu vooral op het vermijden van emotionele pijn. Dat doet die oerkracht in ons, vanuit de behoefte om te overleven, met het fanatisme alsof wij er dood aan kunnen gaan.

Bang voor emotionele pijn

Onderzoek heeft uitgewezen dat de grootste angst van mensen in de US, spreken in het openbaar is. In Engeland staat angst voor spinnen op de tweede plaats. En dat terwijl er helemaal geen dodelijke spinnen leven in Engeland. De dood komt pas op de derde plaats.

Wij zijn anno 2020 dus banger geworden voor emotionele pijn, dan voor dood gaan. Dat maakt dat wij er alles aan doen om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen. Vanuit de behoefte om te overleven hebben wij daar eindeloos veel strategieën voor ontwikkeld, die binnen onze comfortzone vallen, maar die daadwerkelijk helemaal niet comfortabel zijn.

Noem het een over-geëvolueerd beschermingssysteem, dat ons in werkelijkheid helemaal niet dient. Sterker nog, het belemmert ons om onze grootsheid te leven.

Wat kan jij hiermee?

In onze Doorbraakcoaching programma’s leer je op een bewuste manier met emoties om te gaan en deze op een gezonde manier te verwerken. Alleen zo laat je de energie van de emotie werkelijk los. Je hoeft het dan niet meer bij je te dragen, te projecteren of afleiding te zoeken. Oude patronen worden doorbroken.

Wanneer je vervolgens tot het inzicht komt dat jouw emoties een gevolg zijn van jouw eigen gedachten, en begrijpt hoe dat werkt, kun je zelf verantwoordelijkheid gaan nemen voor jouw eigen gevoel. Dat is interessanter dan het misschien klinkt: Het betekent namelijk, dat je dan zelf in staat bent om vervelende gevoelens los te laten, jouw beleving lichter te maken en je eigen geluk te bepalen. Klinkt goed toch?

En ik?

Doordat ik bewust aanwezig ben in het moment, merk ik op dat ik in een oud patroon ben geschoten. Ik kies ervoor om de emotie die ik ervaar te verwelkomen en doorvoelen, in plaats van deze weg te drukken. Met mijn tools ben ik in staat mijn belemmerende gedachten te stoppen en mezelf terug te brengen naar een staat van innerlijke rust. Terug in verbinding met mezelf.

Wil jij dit ook leren?

Soulsister Tribe begeleidt je tijdens jouw coaching programma in dit nieuwe proces van loslaten. We geven jou praktische tools die jij direct in jouw leven gaat toepassen. Tools waar jij de rest van je leven wat aan hebt en waarmee jij jouw beleving verandert.

Nieuwsgierig geworden? Voel je vrij om ons te bellen en jouw wens te bespreken. Je hebt de mogelijkheid om wat jou niet meer dient los te laten. Jouw superpower!

Liefs,

Stéphanie

Soulsister Tribe

Add A Comment