Luister jij naar je lichaam? Soulsister Tribe blog

Luisteren naar je lichaam, doe jij het al?

We hebben het niet geleerd

Heb jij in jouw opvoeding geleerd hoe je moet luisteren naar je lichaam? Ik niet. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om mijn best te doen, om goede resultaten te halen. Om mijn huis op te ruimen en schoon te houden. Om mijn werk goed te doen en af te hebben; om afspraken na te komen. Een goede moeder te zijn. Ja, ik heb geleerd om gezond te leven en voor mijn lichaam te zorgen door te bewegen en gezond te eten. Maar hoe je moet luisteren naar je lichaam? Nee.

Het lijkt wel of we ergens in onze ontwikkeling als mens en moderne maatschappij zijn afgeleerd, of zijn vergeten door te geven, hoe belangrijk het is om te luisteren naar je lichaam. Terwijl ons lichaam juist zo goed is in ons vertellen wat ze nodig heeft, als we maar luisteren. En dat doen we dus niet. Niet omdat we het niet willen, maar simpelweg omdat we het niet in de gaten hebben.

Het lichaam geeft ons continu signalen

Een slapende voet, een pijntje hier of daar. We zien het als irritante ongemakjes waar we vooral zo min mogelijk aandacht aan schenken, want wij zijn druk bezig met alles wat er gedaan moet worden. Met onze gedachten in de toekomst, steeds maar bezig met de volgende stap, is onze aandacht alles behalve bij die signalen van ons lichaam in het moment.

Het begint met een fluistering

Als we met onze aandacht steeds maar zijn bij het volbrengen van de to do’s van de dag, merken we deze fluisteringen van ons lichaam niet op. Zo negeren we structureel de behoeftes van ons lichaam. Hoe langer we hiermee doorgaan, hoe harder en dwingender de fluisteringen van het lichaam worden. We krijgen steeds vaker en heftiger klachten zoals hoofdpijn of een stijve nek. En wat doen we? We gooien er een paracetamol in zodat we weer snel door kunnen want het werk moet gedaan worden. Het huis moet schoon en gezellig zijn want we krijgen bezoek en die was vouwt zichzelf toch niet op?

Ons lichaam doet zo haar best om ons duidelijk te maken wat het nodig heeft, en nog steeds luisteren we niet. Sterker nog; we hebben niet eens door dat ons lichaam ons überhaupt iets wil vertellen. We vinden het maar irritant. Er moet vandaag nog zoveel gedaan worden.. Nog maar een paracetamol.

Tot het lichaam niet meer kan

We vinden dat we door moeten, maar er komt een moment dat het lichaam niet meer kan. Het fluistert niet meer om onze aandacht, maar gaat schreeuwen. Een migraine aanval bijvoorbeeld vloert ons en maakt dat we wel moeten rusten. We kunnen er niet meer om heen. Het lichaam dwingt ons het te geven wat het nodig heeft. Wat wij nodig hebben. Maar waarom laten we het zover komen? En tot hoever laten we het komen? Tot we burn out raken? Tot we letterlijk omvallen?

Aandacht

Het is geen ingewikkelde nieuwe taal die we moeten leren spreken om de signalen van ons lichaam op te kunnen vangen, om naar ons lichaam te kunnen luisteren. Het enige dat het van ons vraagt is onze aandacht. Bewust stoppen met alles dat je aan het doen bent en jezelf terugbrengen naar het nu. Wanneer we in het moment met onze aandacht aanwezig zijn in ons lichaam, dan weten we heel goed wat ons lichaam nodig heeft. Ontspanning, rust, slaap, beweging, gezonde voeding..

We weten heel goed wat ons lichaam ons wil vertellen, als we er maar voor kiezen om te luisteren.

Wil jij dieper contact maken met je gevoel en zo nog beter leren luisteren naar je lichaam? Kijk dan eens naar onze Doorbraakcoaching programma’s, of neem contact op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen.

Add A Comment