Soulsister Tribe Blog: Emotionele pijn, hoe ga jij ermee om?

Emotionele pijn, hoe ga jij ermee om?

Jouw minder leuke kanten, ken je ze? En mogen ze er zijn van jou? Onze ervaring is dat het heel moeilijk kan zijn om de minder fijne kanten van onszelf te zien, laat staan te accepteren dat ze er zijn. Wanneer we geconfronteerd worden met een stukje van onszelf waar we helemaal niet blij mee zijn, kan dat ons ontzettend diep raken. Emotionele pijn noemen we dat.

Angst voor emotionele pijn

Diep in ons huist er een enorme angst voor die emotionele pijn. Daarom hebben we onbewust allerlei strategieën ontwikkeld om die pijn niet te hoeven voelen, wanneer we geraakt worden. Je herkent ze als bepaalde patronen van gedachten, gevoel en gedrag. Patronen waar we niet blij mee zijn, niet trots op zijn en ons misschien wel een beetje voor schamen.

Projectie

De snelste manier om emotionele pijn niet te hoeven voelen wanneer je ergens door geraakt wordt, is projectie naar buiten. De strategie is, om een snauw te geven, de schuld buiten onszelf te zoeken, te oordelen of boos te worden. We stappen in de slachtofferrol, benoemen wat er allemaal mis is aan een ander, gaan over in de ‘ja maar’ modus, je kent het wel. Hier denk je niet over na, dit gebeurt allemaal op de automatische piloot.

De consequenties

Wat levert het op om op deze manier emotionele pijn uit de weg te gaan? Niets dan lijden! Toch? Buiten dat het nogal wat spanningen veroorzaakt in onze relaties met anderen, heeft het binnenin ons ook hele vervelende consequenties. De emoties die we niet willen voelen, die zijn er namelijk wel! Er vindt een biochemisch proces plaats in ons lichaam, wat door ons wegdrukken wordt onderbroken. Zo zetten wij, op celniveau, onafgemaakte emoties vast in ons lichaam, met alle gevolgen van dien.

Door emotionele pijn weg te drukken, negeren we ook belangrijke signalen van het lichaam en onze emotie, waardoor we structureel over onze eigen grenzen gaan. Hét recept voor een burn out.

Gek he, dat hoe wij op de automatische piloot met emotionele pijn omgaan dus eigenlijk helemaal niet werkt? Niet in onze interactie met anderen en ook niet voor onze gezondheid.

Wat werkt dan wel?

Verandering vraagt om de automatische piloot uit te schakelen, en bewuste nieuwe keuzes te gaan maken. Hoe dit precies voor jou werkt en hoe je deze diepgaande verandering duurzaam integreert in jouw leven, leer je in ons Doorbraakcoaching programma.

Doorbraak

Doorbraak betekent dat je jouw donkere kanten aan het licht brengt; ze gaat zien voor wat ze zijn en wat het is dat dit in jou veroorzaakt. Wanneer je hiervan bewust bent, kun jij ervoor kiezen om niet in projectie te schieten, maar te kiezen voor wat wél werkt. Met als resultaat een staat van innerlijke rust en een helder perspectief.

Ben jij er klaar voor om jouw donkere kanten aan het licht te brengen? Om te accepteren dat ze er zijn, zodat jij voortaan ook kunt kiezen voor helderheid en innerlijke rust?

Voel je vrij om ons eens vrijblijvend te bellen om te bespreken hoe we jou hierbij kunnen helpen.

Add A Comment