Soulsister Tribe blog De controle loslaten

De controle loslaten

Let it go. Let it go! De controle loslaten en vanuit flow gaan leven. Wat zou dat jou opleveren? Het zou je zomaar kunnen bevrijden van ongewenste emoties, onrust in je hoofd en ongemakken in het lijf. Wat blijft er over als er geen controle is?

Wat doe jij om de controle te houden?

Controle kan oh zo subtiel zijn. Ik merk bij mezelf dat ik graag de controle houd door voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario’s als ik met m’n zoontje op pad ben. Ik merk daarin dat ik het overzicht niet kwijt wil en in alle eerlijkheid toch graag binnen mijn comfortzone blijf.

Een tijd geleden betrapte ik mezelf erop dat ik zelfs controledrang had op straat, waar ik keek of mensen bijvoorbeeld wel de poep van hun hond opruimden of beleefd waren. Echt een groot onzinnig energielek, dat ik bewust heb kunnen sluiten.

De behoefte komt ook steeds bijvoorbeeld op, om mijn vriend de weg te wijzen wanneer hij achter het stuur zit. Ondanks dat hij deze al kent. Deze neiging blijft opkomen maar ik kies er bewust voor deze niet te volgen, omdat ik inzie hoe onnodig en absurd dat is.

Waar komt de drang naar controle vandaan?

Vanuit de oerkracht, onze behoefte om te overleven, is het evolutionair gezien heel natuurlijk om deze drang naar controle te hebben. Wij waren de softies van de savanne, met onze korte tanden en zachte huid. Maar toch wist de mensheid te overleven door haar omstandigheden te controleren en zo te vermijden om dood te gaan.

Controle was een overlevingsstrategie.

Nu bestaat deze zelfde behoefte aan controle nog steeds, ook al zijn we helemaal niet meer dagelijks in gevecht met de dood. We vermijden nu graag emotioneel onveilige situaties, die ons in kwetsbaarheid brengen. Zo proberen we onbewust, om emotionele pijn te vermijden. We doen het alleen nog wel met een fanatisme alsof ons leven ervan afhangt.

En daar gaat het mis. Door deze sterke behoefte aan controle blijven we lang vastzitten in oude ongewenste patronen. Zo kun je jaren in situaties blijven hangen waar je doodongelukkig van wordt en stoten wij, door onze poging anderen te beheersen, mensen af waar we juist enorm veel van houden.

Kortom, onze behoefte aan controle staat ons in deze moderne tijd vooral in de weg.

Maar wat is controle eigenlijk?

De Dikke Van Dale zegt over controle:

con·tro·le (de; v(m); meervoud: controles)

1.toezicht: onder controle hebben in bedwang hebben, beheersen; onder controle staan; gecontroleerd worden

Wat doen deze woorden mentaal, emotioneel en fysiek met jou? Bij controle ervaar ik alertheid, verkramping in het lijf, angst, frustratie en boosheid.

Controle vergt veel inspanning. Je moet alles overzien, anticiperen en bijsturen. De één doet dit subtiel door anderen heel scherp in de gaten te houden en bijvoorbeeld te manipuleren. De ander benoemt duidelijk wat, wie, wanneer en hoe moet doen.

Als het goed gaat in ons leven denken wij controle te hebben maar in feite bestaat controle niet eens. Het is slechts een verkramping in ons systeem. Het moet op een bepaalde manier gaan; aan verwachtingen voldoen. De focus ligt daarbij op wat er (nog) niet goed is. Dit maakt het heel moeilijk om te genieten van wat er in het moment wél is.

Controle loslaten, waarom is dat zo moeilijk?

Gek he, eigenlijk. Dat je iets niet los kunt laten, wat alleen ‘bestaat’ in jouw gedachten. Doordat je een bepaalde gedachte niet kunt loslaten, ben je verkrampt. Bijzonder concept, controle. Vind je ook niet?

Wat is loslaten?

Wat zegt De Dikke Van Dale over loslaten?

los·la·ten (liet los, heeft losgelaten)

1.in vrijheid stellen
2.met rust laten; laten rusten: een probleem loslaten; zich er niet langer druk over maken

Deze woorden doen mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel heel iets anders. Ik ervaar hierbij rust, blijheid, ontspanning en geluk. Vrijheid!

Door de controle – jouw gedachten over hoe iets moet zijn – los te laten en door te accepteren dat het is zoals het is, ben je in staat om in flow te leven. Dan kun je je laten verrassen door wat er spontaan op jouw pad komt, waar jij vanuit jouw hervonden flexibiliteit van kunt genieten.

Dankbaar zijn voor het leven precies zoals het komt. 

Wil jij graag de controle loslaten, maar weet je niet zo goed hoe? Soulsister Tribe begeleidt je met liefde. Join the tribe. Voel je vrij om contact op te nemen en jouw wensen te bespreken.

Add A Comment