Soulsister Tribe week van de werkstress 9 tips om jouw thuiswerkperiode stressvrij door te komen

9 tips om jouw thuiswerkperiode stressvrij door te komen

Je bent niet de enige, als jij momenteel onrust ervaart of jouw emoties hoog zitten. Met het thuiswerken is ons leven gewoon anders. Dit heeft veel voor- en nadelen. Maar waarom is die werkstress voor de één zoveel heftiger dan voor de ander? En wat kun jij zelf doen om jouw thuiswerkperiode stressvrij door te komen? Saskia en Stéphanie, coaches en chiefs bij Soulsister Tribe geven 9 effectieve tips tegen werkstress.

9 tips tegen werkstress

1. Gatenkaas agenda

Van het ene in het andere vallen haalt niet het beste in ons naar boven. Momenten van rust inplannen in jouw agenda, is voor jouw gemoedstoestand, energieniveau en efficiënt functioneren essentieel. Back-to-back meetings zijn daarom echt af te raden. Door het thuiswerken zien we dat werk en privé nu veel in elkaar overlopen en vallen we van de ene to-do in de andere, wat alleen maar energie kost. Plan voor jezelf ook tijd in om even op te laden, zonder iets te moeten en vul jouw agenda als een gatenkaas. Zo is er oplaadtijd, voor bijvoorbeeld een kleine wandeling zónder telefoon, in rust een gezonde snack eten, lachen, dansen of muziek luisteren.

2. In het moment aanwezig zijn

Met onze gedachten zijn we vaak bij wat we allemaal nog moeten doen en het volgende op de agenda. Zo zijn we niet aanwezig in het moment en zitten we met onze aandacht ook in onze vrije uurtjes bij het werk. Dat maakt dat we minder genieten van de leuke dingen van het leven. Kies er daarom bewust voor om met jouw aandacht te zijn, waar jij fysiek aanwezig bent. Dit levert je direct rust op. Haal 3 keer diep adem en benoem voor jezelf 3 dingen die je nu ziet, 3 dingen die je nu hoort en 3 dingen die je nu voelt, om je aandacht snel terug in het moment te brengen.

3. Speelsheid maakt het leuk

Maak het leuk voor jezelf en sta jezelf toe om te genieten van het proces. Je kunt productief en professioneel zijn en tegelijkertijd plezier hebben. Breng zelf joy in jouw werk en maak van jouw werkplek een feestje met een fijn muziekje en elementen om je heen waar jij blij van wordt en energie van krijgt.

4. Werkgerelateerd appverkeer

Ervaar jij stress wanneer je werkgerelateerde appjes binnenkrijgt terwijl je net lekker ontspannen op de bank zit? Vraag je leidinggevende of opdrachtgever om je buiten werkuren niet te appen, maar te mailen. Dan zie jij dit wanneer je weer aan het werk bent en schiet je in jouw vrije tijd niet telkens in de werkmodus.

5. Duidelijke werktijden en focus

Het thuiswerken maakt dat werk en privé in elkaar overlopen. Dan ben je overal tegelijk, maar nergens helemaal. Dat vermindert de productiviteit op alle vlakken en levert stress op. Zorg daarom dat jouw volledige aandacht bij het werk is op de momenten dat jij aan het werk bent. Zo voorkom je dat jij je genoodzaakt voelt om in jouw vrije tijd weer in werkmodus te schieten.

6. Uitspreken hoe het met je gaat en wat jij nu nodig hebt

Alleen jij kunt weten wat er echt binnenin jou speelt. Geef op tijd aan hoe het met je gaat. Waar je tegenaan loopt en wat jij nu nodig hebt. Het is helemaal niet gek als jij niet lekker in je vel zit. Je bent niet de enige. Door te communiceren wat jij nodig hebt, neem jij verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid voorkom je dat jij uiteindelijk langdurig uitvalt. Bij een burn out zijn jij en jouw werkgever veel verder van huis. Bij Soulsister Tribe zien we dat je dit effectief voorkomt met een coaching programma.

7. Nee zeggen

Het is op afstand lastig in te schatten hoe hoog jouw werkload is en of jij meer werkzaamheden aankunt. Het is belangrijk dat jij hierin zelf het voortouw neemt. Geef het vooral aan wanneer jij op het moment geen ruimte hebt voor die extra werkzaamheden. Zie het als jouw verantwoordelijkheid om aan te geven dat het niet gaat en leg de verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden terug bij jouw leidinggevende en vraag wat prioriteit heeft.

8. Een fijne werkplek

Maak het jezelf comfortabel. Creëer een fijn, opgeruimd plekje voor jezelf met spullen om je heen waar je blij van wordt en energie van krijgt.

9. Stel je verwachtingen bij

Er zullen productievere dagen zijn, maar ook dagen waarop je met 10 dingen tegelijk bezig bent en er niets uit je handen lijkt te komen. Stress ontstaat wanneer jouw verwachting niet overeenkomt met de realiteit. Nog harder gaan werken levert op zulke dagen niets dan stress op. Manage jouw verwachtingen door te accepteren dat dit een minder productieve dag is. Niemand verwacht dat jij Super Woman bent! Zo voorkom je een hoop stress.

Met deze praktische tips tegen werkstress zorg je dat jij minder stressmomenten ervaart. Ervaar jij nu continu een opgejaagd gevoel, zorgen of negatieve gedachten en merk je dat je daar zelf niet zomaar uit komt? Dan is het waardevol om een coach in te schakelen die jou hierin begeleidt. Het is fijn om iemand te vinden waar je een goed gevoel bij hebt. Bij Soulsister Tribe ervaar je dit zelf tijdens jouw gratis Oriëntatiesessie. Een fijne vrije manier om aan te voelen of je op de juiste plek zit voor jou.

Gratis Oriëntatiesessie inplannen.