Soulsister Tribe Blog: 7 redenen waarom je zorgen maken zinloos is

7 redenen waarom je zorgen maken zinloos is

Maak jij je zorgen om alles? Dan is dit stuk voor jou. Welkom in de mentale gevangenis van je zorgen maken. Hieronder 7 redenen waarom je zorgen maken zinloos is.

  1. Ooit gehoord van de ‘self fulfilling prophecy’?

Stel, je hebt de liefde van je leven gevonden. Jullie hebben een relatie en zijn gelukkig samen, maar jij bent doodsbang dat de ander het uitmaakt. Iedere keer als jouw lover de deur uitgaat met vrienden, nemen jouw zorgen de vorm van jaloezie aan, voel jij je onzeker en doe je kortaf. De jaloezie neemt je over: Je stuurt vervelende berichten en start discussies en ruzies terwijl er in feite helemaal niets aan de hand is. Deze negativiteit slaat een deuk in jullie liefdevolle relatie. Het is niet meer zoals het was en degene van wie jij zóveel houdt, besluit ermee te stoppen.

Dit wordt de ‘self fulfilling prophecy’ genoemd: Doordat je handelt naar jouw eigen verwachting, komt jouw grote angst; dat waarover jij je zorgen maakt, júist uit!

  1. Zorgen maken is een groot energielek

Gaat jouw energieniveau omhoog of juist omlaag wanneer jij je zorgen maakt? Het lijken wel Hollywood producties, alle mogelijke doemscenario’s die jij afspeelt in jouw hoofd. Deze negatieve gedachten en bijbehorende negatieve emoties vreten energie. En al deze verhalen die je verzint moeten natuurlijk ook nog eens worden voorkomen. Jouw aandacht mag niet verslappen. Bij ieder nieuw doemscenario in jouw hoofd krijg jij, of jouw omgeving, er weer wat taken bij. Zorgen maken vreet energie, van jou en je omgeving.

  1. Zorgen maken zorgt voor spanning in het lijf

Wanneer jij je zorgen maakt, ontstaat er verkramping in het lijf. Je zit hoog in je ademhaling, hebt een verhoogde hartslag en creëert spanning in het lijf die onder andere invloed heeft op jouw darmen en die je voelt in de kaken, de nek, rug en schouders. Heb je trouwens wel eens in de spiegel gekeken terwijl je je zorgen maakte? Hello rimpels!

  1. Met zorgen maken is nog nooit een probleem opgelost

Je kunt geen problemen oplossen in de toekomst, want je leeft in het nu. Het is onmogelijk om die twee tijdseenheden samen te brengen. Dus kun je hoogstens een reactie verzinnen voor wanneer iets mogelijk gaat gebeuren in de toekomst.

  1. Lijstjes beheersen jouw leven

Wat als je het overzicht kwijtraakt? Stress! Zonder overzicht kan er van alles misgaan, dus ga je krampachtig op zoek naar houvast. Om te voorkomen dat het misgaat maak je lijstjes in je hoofd. Lijstjes die je aan jezelf blijft herhalen en herhalen. Lijstjes die je gevangen houden in je gedachten.

  1. Je bent niet aanwezig in het nu

Je bent pas goed voorbereid als je alle mogelijke scenario’s hebt doordacht. Stel je bijvoorbeeld voor dat jouw leidinggevende aangeeft dat hij/zij volgende week een gesprek met jou wil. Vanaf dat moment draait jouw brein op volle toeren. Wat wil je leidinggevende bespreken? Wat zeggen jouw voelsprieten? Op wat voor manieren kun je de signalen van de afgelopen tijd interpreteren? Alle mogelijke negatieve redenen voor een gesprek passeren de revue en voor alle mogelijke gespreksonderwerpen moet je een reactie paraat hebben om je goed voorbereid te voelen. Totdat het gesprek daadwerkelijk plaatsvindt zit je continu met je hoofd bij dat gesprek in de toekomst en mis je compleet wat er gebeurt in het nu. Genieten van jouw vrije tijd? Vergeet het maar.

  1. Zorgen maken beperkt je in je vrijheid

Er zijn bepaalde personen waar jij je heel ongemakkelijk bij voelt. Personen die jij liever ontloopt door plekken, situaties en bepaalde routes te vermijden. Je maakt je zorgen dat je deze personen anders tegenkomt en niet weet wat je dan moet doen of zeggen. Door jouw vermijdingsstrategie verklein je de kans dat jij de ander tegenkomt, maar ben jij beperkt in jouw vrijheid. Toch maak jij je nog steeds regelmatig zorgen dat jij deze persoon alsnog tegenkomt.

Je maakt je zorgen, omdat je op een dieper niveau iets probeert te vermijden. Iets waar jij wat aan kunt veranderen als je dat zou willen. Jij bent een mooi vrij mens met dromen, passies en onbegrensde mogelijkheden. Wat zou het jou opleveren als jij je zorgen zou loslaten? De coaches van Soulsister Tribe begeleiden je graag in dit mooie proces. Informeer naar de mogelijkheden voor coaching bij Soulsister Tribe.

Add A Comment